A mesekönyv

Konyvborito_Loványi Eszter_Kuku_és_barátaiCíme: Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! 
Írta: Loványi Eszter
Rajzolta: Simon Tibor

A mesekönyv fő célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, autistasegítő és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel – Kuku, a hangjelző (hallássérült-segítő) kutya szemszögéből. A 44 oldalas, vidám illusztrációkkal teli, ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Tapasztalataink szerint ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről. Ezáltal fejlődik empátiájuk, számukra nem lesz tabu ez a téma, ahogyan azt gyakran a társadalom kezeli.

Mivel a könyv valódi szereplők, segítőkutyák történetén alapul és a kutya-gazda párosok rendszeresen tartanak társadalmi szemléletformáló programokat (pl. bemutatók különböző rendezvényeken, érzékenyítő tréningek óvodákban és iskolákban), a „mesefigurákkal” történő személyes találkozók még hitelesebbé teszik a gyermekek számára a mesét.

Reményeink szerint a mesekönyvön és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül nem csak a gyermekekhez tudunk eljutni, hanem a többi célcsoporttal (pl. szülők, óvópedagógusok) is hatékonyabban meg tudjuk ismertetni, hogyan valósítható meg az érzékenyítés egy olyan témában, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni.

A gyógypedagógus-szociológus szerző, Loványi Eszter születése óta hallássérült. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok (pl. gazda nevének szólítása) és zajok (pl. ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó) jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva (pl. ajtón vagy ablakon kopognak). A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus.

A könyv a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015. április 23-án, „Segítőkutyákkal az integrációért” címmel rendezett konferenciáján került bemutatásra, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.

Az első kiadás csak korlátozott példányszámban jelent meg, nagy figyelem kísérte, sok pozitív visszajelzés érkezett az Egyesülethez és a szerzőhöz. A második kiadás azért került forgalomba, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a mesekönyvhöz.

További információk:

Hol kapható a mesekönyv?

Kuku blogja