Hangos könyv

Mese akadályok nélkül!
Hangos könyv látássérült gyermekeknek

A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv célja a gyermekek másság iránti érzékenységének korai fejlesztése (a könyvben szereplő segítőkutyák és gazdáikról szóló igaz történetek alapján). 

Sokat dolgoztunk azon, hogy a mesekönyv audionarrált változata térítésmentesen elérhetővé válhasson vak és gyengénlátó személyek számára. Az elkészült hangos könyvben nem csupán a mese szövegét olvassák fel, hanem Jobbágy Bernadett audionarrátor ismerteti az illusztrációk által közvetített vizuális üzeneteket a látássérült gyermekeknek, vagyis Simon Tibor grafikus színes rajzai Detti hangján kelnek életre. A munkában Gál Enikő és Mészáros Gabriella tapasztalati szakértő is részt vett, a hanganyag felhasználói szempontból való véleményezésével.

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület szeretné látássérült gyerekek számára ingyenesen hozzáférhetővé tenni az audionarrált mesekönyvet, ezért közösségi adománygyűjtést kezdeményeztünk a tényleges költségek finanszírozása érdekében (az Adjuk össze! honlapon keresztül), amely sikeresen lezárult. Köszönjük a támogatásokat!*

Nagyon boldog vagyok, hogy tanúja és részese lehettem a könyv hangos születésének! Nagyon tetszett, és Dettinek hála végre először általa „olvashattam” is a kötetet. Köszönöm, Eszter, hogy lehetőséget adtál erre!” (Mészáros Gabi, tapasztalati szakértő)

A képen Gabi látható, Szemi nevű kutyájával, aki segíti a kerekesszékkel közlekedő mozgás- és látássérült gazdája mindennapjait (fotó: Varga Attila)

„Nagyon örülök, hogy hangos könyv formájában is hozzáférhető lesz a Kuku és barátai! Ez volt az első alkalom, hogy segítettem azzal, hogy meghallgattam, hogy a felolvasó elmondja, mi látható a képen és véleményezhettem a hallottakat. Nagyon élveztem a közös munkát! A képek narrációja nagyon jól sikerült. Már várom, hogy meghallgathassam az elkészült hangos könyvet!” (Gál Enikő, tapasztalati szakértő)

Enikő lábánál, Bors, a vakvezető kutyája ül, mellettük Loványi Eszter olvas nekik a könyvből (fotó: Varga Attila)

„A közelmúltban több gyengénlátó illetve vak ismerősöm keresett meg, hogy szívesen megismerné a mesekönyvet. Ez csak megerősítette azt az elhatározásomat, hogy elérhetővé tegyem Kuku és barátai könyvet látássérült emberek számára is, így hosszas előkészítés után 2016 nyarán végre megkezdhettük az audionarrált változat elkészítését. Ez nagy öröm számomra, hiszen hallássérülésemből adódóan sokszor tapasztaltam, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés mennyire megkönnyítheti a mindennapokban az önálló tájékozódást.” (Loványi Eszter, szerző)

Eszter a hangjelző kutyájával, Kukuval (fotó: Saliga Péter)

Amikor Eszter megosztotta velem az ötletét a mesekönyv akadálymentesítésével kapcsolatban, örömmel biztattam. Úgy gondolom, ez a kezdeményezés is hozzájárulhat az infokommunikációs akadálymentesítés eszméjének elterjedéséhez, hiszen a képek leírása látássérülteknek vagy hallássérülteknek a filmek feliratozása ugyanolyan fontos, mint a mozgássérült sorstársainknak a fizikai akadálymentesítés.” (Mányik Richárd, NEO Magyar Segítőkutya Egyesület)

Halmai Gyöngyi

Ricsi éppen nyilatkozik a könyvbemutatón (fotó: Halmai Gyöngyi)

A hangos könyv 2016. november 29-én került bemutatásra a Vakok Iskolájában, az átadás után a Kuku és barátai mesekönyv szereplőivel rendhagyó „segítőkutyás” foglalkozást tartottunk a gyerekeknek. A hanganyag az iskola könyvtárában kölcsönözhető formában is elérhető a tanulók számára. Ezenkívül – előzetes egyeztetés alapján – minden érdeklődő látássérült személynek térítésmentesen juttatjuk el az audionarrált mesekönyvet. 

Kuku és barátai a Vakok Iskolájában

Az audionarrált könyvajánló:

Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!
Írta: Loványi Eszter
Rajzolta: Simon Tibor
Audionarrátor: Jobbágy Bernadett
Narrátor: Borbély Viktor
Tapasztalati szakértők: Gál Enikő, Mészáros Gabriella
Email: kukumesekonyv@gmail.com

*Adományozók, akik a hangos könyv megvalósulását támogatták: itt.